Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Το Δέκα Πεντάκτινο

ΤΟ ΔΕΚΑ ΣΤΗΝ ΤΑΡΩ

Τα Δέκα, εκτός του ότι κλείνουν των κύκλο της ακολουθίας τους, αντιπροσωπεύουν και την ισχυρότερη εκδήλωση αυτού που η κάθε ακολουθία αντιπροσωπεύει ή αρνητικά, την υπερβολή της. Για να φτάσουμε στο Δέκα, έχουμε περάσει τις δοκιμασίες όλων των προηγούμενων καρτών

Ενώ τα Εννιά συμβολίζουν την ολοκλήρωση μίας κατάστασης στο φυσικό επίπεδο και στον παρόντα χρόνο, τα Δέκα κινούνται προς το επόμενο στάδιο, προς την επόμενη γενιά, προς το μέλλον. Κατά μία έννοια, τα Δέκα συμβολίζουν το τέλος και συγχρόνως την αρχή της επόμενης φάσης. Δε θα πρέπει όμως να συγχέουμε τα Δέκα με τη στασιμότητα. Παρόλο που σηματοδοτούν τον τελικό προορισμό, το τελικό αποτέλεσμα, η ενέργειά τους είναι παροδική και η αέναη εναλλαγή των καταστάσεων, θα πάρει και πάλι τα ηνία.

Τα Δέκα συσχετίζονται με τον Τροχό της Τύχης, που φέρει κι αυτή τον αριθμό δέκα και συμβολίζουν τη στιγμή που ο Τροχός έχει κάνει έναν πλήρη κύκλο και ξαναγυρνάει στο Μηδέν ή αλλιώς στον Τρελλό, που δείχνει την έναρξη ενός νέου κύκλου.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε με τα Δεκάρια είναι ότι εξελίσσονται από το προσωπικό επίπεδο των Εννιά, σ’ ένα πιο ευρύ πλαίσιο που περιλαμβάνει κι άλλους ανθρώπους είτε αυτοί είναι οικογένεια είτε μία ευρύτερη κοινότητα.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Τέλος και Αρχή, Κοινότητα, Ολοκλήρωση

ΤΟ ΔΕΚΑ ΠΕΝΤΑΚΤΙΝΟ

Στοιχείο: Γη

Αστρολογική Αντιστοιχία: Ο Ερμής στην Παρθένο

Μυστικιστικός Τίτλος: O Άρχοντας του Πλούτου

Χρόνος: 12 έως 22 Σεπτεμβρίου

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Η καταληκτική κάρτα των Πεντάκτινων, το Δέκα Πεντάκτινο, αναφέρεται στα υλικά αγαθά, στη γη, στην υγεία, στην ασφάλεια. Αυτό το Δέκα φέρνει ικανοποίηση, σιγουριά και απόλαυση όλων όσων κερδίσαμε, περνώντας από τους προηγούμενους αριθμούς. Τις περισσότερες φορές, τα Πεντάκτινα αναφέρονται σε πράγματα χειροπιαστά, που όχι μόνο μπορούμε να χαρούμε με τις αισθήσεις μας, αλλά και που μπορούμε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο, το Δέκα Πεντάκτινο μπορεί να είναι οποιουδήποτε είδους κληρονομιά: γενετική, πολιτισμική, οικονομική ή ακόμα και γνωστική. Έτσι, το Δέκα Πεντάκτινο μπορεί να είναι ακόμα κι ένα οικογενειακό κειμήλιο, μία οικογενειακή παράδοση, ακόμα και μία συνταγή που μας έμαθε η γιαγιά μας.

Το Δέκα Πεντάκτινο θεωρείται παραδοσιακά η κάρτα της οικογένειας και κατ' επέκταση των παραδόσεων, της καταγωγής, ακόμα και του οικογενειακού σπιτιού. Υπό αυτή την έννοια, το Δέκα των Πεντάκτινων είναι η συνέχιση της παράδοσης. Η διατήρηση του status quo.

Το Δέκα Πεντάκτινο είναι μία πολύ θετική κάρτα για επαγγελματικά θέματα. Αναφέρεται σε επενδύσεις, σε οικογενειακές επιχείρησεις, ακόμα και σε μεγάλες, πολυεθνικές εταιρείες ή franchise. Επίσης είναι στενά συνδεδεμένο με έγγραφα, όπως διαθήκες, τίτλοι ιδιοκτησίας, ασφάλειες ζωής και αρχεία.

Το Δέκα Πεντάκτινο μπορεί να σημαίνει ότι πρόκειται αναλάβουμε τη φροντίδα ενός ηλικιωμένου μέλους της οικογενείας μας, ειδικά αν υπάρχει κοντά του και το Έξι Κούπα. Αν δεν επηρεάζεται αρνητικά από άλλες κάρτες, η φροντίδα προσφέρεται με τη θέλησή μας, χωρίς ν’ αποτελεί βάρος ή υποχρέωση. Το αντίθετο όμως συμβαίνει όταν συνοδεύεται από δύσκολες κάρτες , όπως το Εννιά ή Δέκα Μπαστούνι.

Μία αρνητική ερμηνεία του Δέκα Πεντάκτινου, είναι αυτή του ρατσισμού. Τα Πεντάκτινα είναι γενικά συντηρητικές κάρτες κι ενδιαφέρονται για το «φαίνεσθαι». Το Δέκα Πεντάκτινο θέλει να κρατήσει τα της οικογένειας στην οικογένεια. Έτσι μπορεί να περιγράφει ανθρώπους που διαλέγοντας σύντροφο, δε θα παρεκκλίνουν απ’ τις πεποιθήσεις, τις παραδόσεις και την καταγωγή της οικογένειάς τους. Αυτή η ερμηνεία ενισχύεται, αν στο ρίξιμο υπάρχει ο Ιεροφάντης. Σύμφωνα μ’ αυτή την εξήγηση, το Δέκα Πεντάκτινο, ειδικά όταν εμφανίζεται σαν εμπόδιο, μπορεί να δείχνει φυλετικές διακρίσεις και προκαταλήψεις, όπως αντιρρήσεις της οικογένειας για ένα γάμο μεταξύ ατόμων διαφορετικής φυλής, κοινωνικής τάξης ή θρησκείας.

Το Δέκα Πεντάκτινο, δεδομένου και του τίτλου του «ο Άρχοντας του Πλούτου», χαρακτηρίζει άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Κάποιες φορές όμως, μπορεί να σημαίνει ότι τα χρήματα έχουν χάσει το αρχικό τους νόημα. Ένα παράδειγμα είναι το σύνδρομο του Σκρουτζ, όπου τα χρήματα αντιμετωπίζονται σα συλλεκτικό αντικείμενο κι όχι σα μέσο συναλλαγών. Αυτή η ερμηνεία ενισχύεται αν υπάρχει το ρίξιμο το Τέσσερα Πεντάκτινο, οπότε και έχουμε να κάνουμε είτε με φιλαργυρία είτε με άρνηση ν’ αποχωριστούμε κάποιο υλικό αγαθό.

Το Δέκα Πεντάκτινο μπορεί να δώσει την αίσθηση της σιγουριάς και της ελευθερίας, που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της αφθονίας που έχουμε σε υλικό επίπεδο και που μας δίνουν τη δυνατότητα, να κληροδοτήσουμε αυτή την αφθονία και στις επόμενες γενιές.

Όσον αφορά σε σχέσεις, το Δέκα Πεντάκτινο μπορεί να προμηνύει γάμο και δημιουργία οικογένειας ή εναλλακτικά ότι η σχέση μας θα γίνει πιο σταθερή κι ίσως και πιο παραδοσιακή με κάποιο τρόπο. Τα άτομα που περιγράφονται από το Δέκα Πεντάκτινο είναι συνήθως συντηρητικά και εκτιμούν τις παραδοσιακές αξίες. Μία άλλη εκδήλωση του Δέκα Πεντάκτινου είναι όταν ένας γάμος γίνεται για χρήματα ή κοινωνικό στάτους.

Αντεστραμμένο ή αρνητικά επηρεασμένο από άλλες κάρτες όπως ο Πύργος, το Δέκα Σπαθί ή το Επτά Σπαθί, το Δέκα Πεντάκτινο μπορεί να προμηνύει χρεωκοπία, οικονομική καταστροφή μεγάλους εύρους, απώλεια ή κλοπή χρημάτων/σπιτού.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Θετικά: Πλούτος, Κληρονομιές, Οικογενειακά θέματα, Αρχεία, Περιουσία, Οικογένεια, Κτηματική περιουσία, Ρίζες, Καταγωγή, Σιγουριά, Γερά θεμέλια, Πολυτέλεια, Γη, Οικογένεια, Γονίδια, Οικογενειακό Δέντρο, το Πατρικό Σπίτι, Έγγραφα, Οικογενειακή Επιχείρηση, Εταιρεία, Οικογενειακές συναθροίσεις, Αξίες, Παραδόσεις, Γάμος, Φιλοδοξία

Αρνητικά: Ρατσισμός, Συντηρητισμός, Ακαμψία, Στενομυαλιά, Φιλαργυρία, Υλισμός, Οικογενειακά βάρη, Γάμος για χρήματα, Χρεωκοπία, Κλοπή, Κακοί οικονομικοί χειρισμοί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου