Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Πύργος - XVI

Στοιχείο: Φωτιά

Χρόνος: 2 έτη

Αστρολογική Αντιστοιχία: Άρης

Μυστικιστικός Τίτλος: Ο Άρχοντας των Ξενιστών των Ισχυρών

Αριθμός: 16, 1 + 6 = 7 - ο ηλιακός αριθμός

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ

Η απεικόνιση του Πύργου είναι πολύ ξεκάθαρη και περιγραφική: βλέπουμε ένα πύργο να καταρρέει, ενώ τον χτυπάει κεραυνός. Οι ένοικοι του πύργου καταγκρεμίζονται πανικόβλητοι απ' τα παράθυρα του οικήματος.

Για κάποιους, η πτώση των ανθρώπων απ' τον Πύργο, συμβολίζει τη πτώση των πρωτόπλαστων και την εκδίωξή τους απ' τον Παράδεισο. Για άλλους συμβολίζει τον Πύργο της Βαβέλ, που αντιπροσωπεύει τη σύγχιση.

Ο Πύργος είναι το πρώτο οικοδόμημα που συναντάμε στη Μεγάλη Αρκάνα. Συμβολίζει τον υλικό κόσμο και την ύλη γενικά κι η καταστροφή του δεν είναι άλλο από την καταστροφή της στενόμυαλης αντίληψης ότι ο κόσμος είναι μόνο αυτό που βλέπουν τα μάτια μας κι αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας.

Ο κεραυνός, όπλο του Δία και σύμβολο του ταντρικού βουδισμού, είναι σύμβολο φωτός και αλήθειας, που καταστρέφει οτιδήποτε ψεύτικο. Η φωτιά του κεραυνού καταστρέφει αλλά συγχρόνως εξαγνίζει και ανανεώνει. Η φωτιά θεωρείται από την αρχαιότητα στοιχείο εξαγνισμού, παρόλο τον καταστροφικό της χαρακτήρα. Γι' αυτό και οι αλχημιστές έλεγαν Ignis Natura Renovatur Integra, που σημαίνει "η Φύση θα ξαναγεννηθεί μέσα απ' τη φωτιά".

Ο πέτρινος πύργος συμβολίζει τη διανοητική ακαμψία, την προσκόλληση στην ύλη και τον παρωπιδισμό, που πρέπει να καταστραφούν προκειμένου να ανοίξει το πνεύμα και να δει πέραν από στενόμυαλες και περιοριστικές αντιλήψεις.

ΓΕΝΙΚΑ

Μαζί με το Θάνατο και το Διάβολο, ο Πύργος είναι μία από τις κάρτες που προκαλούν ανησυχία και φόβο όταν εμφανίζονται. Ο Πύργος δείχνει ένα οικοδόμημα που γκρεμίζεται από κεραυνό. Αυτό το οικοδόμημα, που μεταφορικά αναφέρεται στην αντίληψη και στη νοοτροπία, γκρεμίζεται γιατί είναι ψεύτικο. Γκρεμίζεται για ν' αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Ο Πύργος συνδέεται με την Αρχιέρεια, γιατί δείχνει το πέπλο της να έχει κομματιαστεί, ενώ ο κεραυνός μας φέρνει στο νου την ενέργεια που επικαλείται ο Μάγος, μόνο που εδώ, αυτή η ενέργεια χτυπάει με ανελέητη και φοβερή ισχύ.

Η κάρτα αυτή είναι ακριβώς το αντίθετο της προηγούμενης, του Διαβόλου. Μέσα από τη βίαιη καταστροφή, τη φωτιά και το φως του κεραυνού έρχεται η απελευθέρωση. Ο Παν μετατρέπεται σε Απόλλωνα, ο Σατανάς σε Εωσφόρο.

Αν προσθέσουμε τα ψηφία του αριθμού 16, μας δίνουν το άθροισμα 7. Το 7 συνδέεται με το Άρμα και είναι ο αριθμός που σχετίζεται με τον Ήλιο και την κοσμική ενέργεια, που στην περίπτωσή μας όμως, πλήττει τον υλικό κόσμο.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Ο Πύργος είναι η πιο βίαιη κάρτα της Μεγάλης Αρκάνα, που προκαλεί μία ξαφνική και σοκαριστική συνειδητοποίση ή αποκάλυψη, γρήγορη, αναπάντεχη κι απότομη σαν κεραυνό, η οποία όμως είναι απαραίτητη για να σταματήσουμε να ζούμε με ψευδαισθήσεις. Οι παλιές δομές καταστρέφονται εν μία νυκτί και καλούμαστε, είτε το θέλουμε είτε όχι, να αντιμετωπίσουμε μία τελείως διαφορετική πραγματικότητα απ' αυτή που ξέραμε. Η ζωή και το μυαλό μας, δε μας επιτρέπουν να μένουμε αιωνίως σε καταστάσεις που μας εγκλωβίζουν. Κι αν οι ίδιοι δε βρούμε μία ειρηνική διέξοδο, συνήθως απελευθερωνόμαστε με μία αναπάντεχη, εκρηκτική κατάρρευση.

Ο Πύργος μοιάζει σα μια καταστροφή που συνήθως προέρχεται απο εξωτερικούς παράγοντες. Ένας χωρισμός, κάποια απώλεια, μία οικογενειακή ρήξη, μία απόλυση ή οικονομική κατάρρευση, οτιδήποτε μας κάνει να αισθανόμαστε ότι ο κόσμος μας έχει καταρρεύσει. Πολλά όμως από αυτά τα προβλήματα, προέρχονται από καταστάσεις που απλά αμελούμε ή αρνούμαστε να διαχειριστούμε για πολύ καιρό και που μας χτυπούν τη στιγμή που είμαστε πιο ευάλωτοι.

Αυτό που σίγουρα πρέπει να περιμένουμε και που είναι και το θετικό της υπόθεσης όταν εμφανίζεται ο Πύργος, είναι ότι οι κεραυνοί που τον χτυπάνε και που τελικά τον γκρεμίζουν, ξεκαθαρίζουν οποιαδήποτε κατάσταση και οδηγούν σε μιά καινούργια αρχή.

Ο αντεστραμμένος ή αρνητικά επηρρεαζόμενος Πύργος έχει πολλές φορές την ίδια σημασία με την παραπάνω, μόνο που οι επιπτώσεις είναι πιο ελαφριές.

Κάποιες άλλες φορές όμως, ο αρνητικά επηρρεασμένος Πύργος δείχνει ότι ναι μεν μπορεί να γλιτώσουμε μία επερχόμενη "καταστροφή", αλλά θα παραμείνουμε φυλακισμένοι σε καταστάσεις που ναι μεν τις αισθανόμαστε οικείες, αλλά κάθε άλλο παρά καλό μας κάνουν.

Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτή η κάρτα σημαίνει τυφλή καταστροφή/τυφλό θυμό. Δείχνει καταπιεσμένα συναισθήματα και άρνηση να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια. Τα καταπιεσμένα συναισθήματα σε κάποια στιγμή εκρήγνυνται και μπορεί να καταλήξουν σε επιθετικότητα. Δεν είναι περίεργο που αυτή η κάρτα έχει αστρολογική σύνδεση με τον Άρη, θεό του πολέμου.

Αν έχουμε ενδείξεις κι από άλλες κάρτες, μία άλλη "ανάποδη" ερμηνεία του Πύργου είναι αυτή της αποφυγής καταστροφής την τελευταία στιγμή.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: αποκάλυψη, ανακάλυψη, αφύπνιση, διακοπή, επαναξιολόγηση, τέλος πόνου

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: αναπάντεχη αλλαγή, χωρισμός, καταστροφή, ταραχές, φυσική καταστροφή, ταπείνωση, κατάρρευση, καταιγίδα, σοκ, τελειώματα, ταραχές, συναισθηματική σύγχιση, άδικη κατηγορία, φυλάκιση, απομονωση, τραύμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου