Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Το Τέσσερα Πεντάκτινο

ΤΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΗΝ ΤΑΡΩ

Τα Τεσσάρια στην Ταρώ είναι χαρτιά που σημαίνουν σταθερότητα. Όπως ένα τραπέζι με τέσσερα πόδια πατάει σταθερά στο έδαφος, όπως οι τέσσερις τοίχοι ενός σπιτιού του δίνουν διάσταση και το προσδιορίζουν. Ουσιαστικά, το Τέσσερα στην Ταρώ σηματοδοτεί το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας. Σίγουρα δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα, εφόσον γι' αυτό έχουμε άλλες κάρτες, όπως το Εννιά και το Δέκα, που δείχνουν πολύ πιο καθαρά ότι κάτι έχει κάνει έναν ολοκληρωμένο κύκλο, παρόλα αυτά η εδραίωση μίας κατάστασης, έστω και προσωρινής είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του Τέσσερα.

Τα Τεσσάρια σχετίζονται με τον Αυτοκράτορα, που κι αυτός όπως είδαμε, καθισμένος στο θρόνο του, εκπέμπει σιγουριά και σταθερότητα. Όλα αυτά για τα οποία κοπιάσαμε από τον Άσσο έως το Τρία, αρχίζουν τώρα να ριζώνουν, να δυναμώνουν και να εδραιώνονται.

Φυσικά επειδή πάντα το νόμισμα έχει δύο όψεις, η δυναμική εδώ μπορεί να είναι είτε θετική, προσφέροντας μία γερή βάση στην οποία μπορούμε να χτίσουμε όλο και περισσότερα είτε αρνητική, κάνοντας τη σταθερότητα να μετατρέπεται σε ακαμψία, σε κάτι που αδυνατεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τα τεσσάρια επιδιώκουν τη σταθερότητα και άρα τη διατήρηση του status quo.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

σταθερότητα, θεμέλια, ακαμψία, δομή, σπίτι

Διάβασμα Ταρώ μέσω Skype/Facebook Messenger

Readings

ΤΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΕΝΤΑΚΤΙΝΟ

Στοιχείο: Γη

Αστρολογική Αντιστοιχία: Η Ήλιος στον Αιγόκερω

Μυστικιστικός Τίτλος: ο Άρχοντας της Εγκόσμιας Δύναμης

Χρόνος: 10 έως 19 Ιανουαρίου

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Το Τέσσερα Πεντάκτινο είναι η κάρτα της κτήσης, αλλά και της κτητικότητας. Όταν εμφανίζεται αυτή η κάρτα δείχνει πως θέλουμε πάση θυσία να κρατήσουμε τα κεκτημένα, να προστατέψουμε αυτά που είναι δικά μας. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε χρήματα ή υλικά αγαθά, αλλά και σε άτομα, καταστάσεις, συναισθήματα.

Σε ερωτικά ριξίματα, το Τέσσερα Πεντάκτινο δείχνει κτητικότητα και η κτητικότητα μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Μία ερμηνεία είναι ότι μπορεί να είμαστε αυταρχικά κτητικοί απέναντι στο σύντροφό μας, πράγμα που συνήθως οδηγεί σε συγκρούσεις και ζήλιες. Μία άλλη ερμηνεία είναι πως ενώ είμαστε σε μία σχέση που δε λειτουργεί, εξακολουθούμε να κρατιόμαστε απ' αυτή, συνήθως λόγω ανασφάλειας, διότι η ενέργεια της προστασίας και της αυτοπροστασίας, είναι πολύ δυνατή σ' αυτή την κάρτα. Αλλά από την άλλη, το Τέσσερα Πεντάκτινο, θα μπορούσε θαυμάσια να χαρακτηρίζει αυτά τα ζευγάρια που απομονώνονται από τους πάντες και δε μοιράζονται το χρόνο τους με κανέναν άλλο. Όταν περιγράφει τα συναισθήματα κάποιου, το Τέσσερα Πεντάκτινο, μας λέει ότι το άτομο κρατάει τα συναισθήματά του για τον εαυτό του και δεν έχει πρόθεση να τα μοιραστεί με άλλον.

Όπως έχουμε δει, τα Πεντάκτινα σχετίζονται με το στοιχείο της γης, το οποίο κινείται σταθερά μεν, αλλά αργά σε σχέση με τ' άλλα στοιχεία. Όταν λοιπόν το Τέσσερα Πεντάκτινο περιγράφει μία κατάσταση, θα πρέπει να περιμένουμε ότι η κατάσταση αυτή δε θα εξελίσσεται γρήγορα κι ότι κάποιος απ' τους εμπλεκόμενους ή και όλοι οι εμπλεκόμενοι, θα θελήσουν να διατηρήσουν το παρόν καθεστώς. Αυτό μπορεί να είναι καλό σε καταστάσεις που απαιτούν αργές και προσεκτικές κινήσεις, αλλά σε κάποιες άλλες καταστάσεις, που χρειάζεται δράση κι αποφασιστικότητα, το Τέσσερα Πεντάκτινο θα φέρει καθυστερήσεις κι εμπόδια.

Το Τέσσερα Πεντάκτινο είναι η κάρτα της οικονομικής εξασφάλισης, της αποταμίευσης, αλλά και της φιλαργυρίας. Όλα τα πεντάκτινα είναι στενά συνδεδεμένα με τα υλικά αγαθά και με τα χρήματα, γι' αυτό και τις περισσότερες φορές απεικονίζονται πάνω στις κάρτες ως κέρματα.

Το Τέσσερα Πεντάκτινο θα το δούμε συχνά στους ανθρώπους που συνηθίζουν να μαζεύουν πράγματα, να μην πετάνε τίποτα, φοβούμενοι μήπως κάποτε χρειαστούν κάτι απ' αυτά, καταλήγοντας να έχουν μαζέψει κάθε λογής άχρηστα αντικείμενα, που δε μπορούν με τίποτα ν' αποχωριστούν. Λέγεται πως αυτό είναι το σύνδρομο του "συλλέκτη", που μας το έχουν κληροδοτήσει οι πρωτόγονοι πρόγονοί μας, οι οποίοι συνέλλεγαν τροφή κι όσο περισσότερο μάζευαν τόσο πιο ασφαλείς αισθάνονταν. Την ίδια ψυχολογική εμμονή, βλέπουμε και στο Τέσσερα Πεντάκτινο.

Το να θέλουμε να μη χάσουμε αυτά που έχουν αξία για μας, είτε είναι πράγματα είτε άνθρωποι είτε καταστάσεις είναι σοφία, αλλά το να κρατιόμαστε από πράγματα που δεν μας εξυπηρετούν πλέον, με νύχια και με δόντια, δείχνει ότι ζούμε σε μία κατάσταση φόβου κι αβεβαιότηταςμ, που φυσικά μας κάνει κακό.

Επαγγελματικά, το Τέσσερα Πεντάκτινο μπορεί να σημαίνει επενδύσεις, την έναρξη μίας επιχείρισης, την δημιουργία μιας πολιτικής αυτοκρατορίας, αλλά συχνά σημαίνει και απόσυρση από την επαγγελματική δραστηριότητα, όπως π.χ. μέσω σύνταξης.

Η “ακινησία” είναι χαρακτηριστικό όλων των τεσσαριών της Ταρώ. Κανένα απ΄τα Τεσσάρια δεν βρίσκει κίνητρο ή λόγο ν' αλλάξει την κατάστασή του. Γι' αυτό και το Τέσσερα Πεντάκτινο, δεν έχει καμία πρόθεση να αφήσει τα κεκτημένα, μιας κι αυτό από μόνο του θα αποτελούσε μία αλλαγή.

Γι' αυτούς που διαβάζουν αντεστραμμένες κάρτες, το αντεστραμμένο Τέσσερα Πεντάκτινο, χαλαρώνει λίγο την πεισματική του εμμονή να διατηρήσει τα πράγματα ως έχουν. Γίνεται πιο δοτικό, πιο ευέλικτο και λίγο πιο ανοιχτό στην αλλαγή. Τον τρόπο που γίνεται αυτό, θα μας τον υποδείξουν, όπως πάντα, οι γύρω οι κάρτες.

Ένα αρνητικά επηρεασμένο Τέσσερα Πεντάκτινο θα το δούμε να γίνεται ακόμα πιο κτητικό, άκαμπτο και ξεροκέφαλο. Αν για παράδειγμα, δίπλα στο Τέσσερα Πεντάκτινο πέφτει ο Διάβολος, είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι το άτομο στο οποίο αναφέρεται είναι απολύτως απρόθυμο ν' απαλλαγεί απ' τις εξαρτήσεις του.

Στην αρνητική του μορφή, το Τέσσερα Πεντάκτινο είναι κακός οιωνός για τα επαγγελματικά, εφόσον συμβολίζει βιαστικές ή επιπόλαιες κινήσεις και απώλεια εισοδήματος.

Διάβασμα Ταρώ Μέσω Email

Reading via Email

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Θετικά: Οικονομική σταθερότητα, κεκτημένα, επενδύσεις, τάξη, αποταμίευση, επιχείριση, οικονομική αυτοκρατορία, πολιτική

Αρνητικά: Το σύνδρομο του Μίδα, κτητικότητα, ακαμψία, εμμονή, πείσμα, συγκρατημένα συναισθήματα, επιπολαιότητα, παρακινδυνευμένες κινήσεις, απληστία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου