Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Το Δέκα Σπαθί

ΤΟ ΔΕΚΑ ΣΤΗΝ ΤΑΡΩ

Τα Δέκα, εκτός του ότι κλείνουν των κύκλο της ακολουθίας τους, αντιπροσωπεύουν και την ισχυρότερη εκδήλωση αυτού που η κάθε ακολουθία αντιπροσωπεύει ή αρνητικά, την υπερβολή της. Για να φτάσουμε στο Δέκα, έχουμε περάσει τις δοκιμασίες όλων των προηγούμενων καρτών

Ενώ τα Εννιά συμβολίζουν την ολοκλήρωση μίας κατάστασης στο φυσικό επίπεδο και στον παρόντα χρόνο, τα Δέκα κινούνται προς το επόμενο στάδιο, προς την επόμενη γενιά, προς το μέλλον. Κατά μία έννοια, τα Δέκα συμβολίζουν το τέλος και συγχρόνως την αρχή της επόμενης φάσης. Δε θα πρέπει όμως να συγχέουμε τα Δέκα με τη στασιμότητα. Παρόλο που σηματοδοτούν τον τελικό προορισμό, το τελικό αποτέλεσμα, η ενέργειά τους είναι παροδική και η αέναη εναλλαγή των καταστάσεων, θα πάρει και πάλι τα ηνία.

Τα Δέκα συσχετίζονται με τον Τροχό της Τύχης, που φέρει κι αυτή τον αριθμό δέκα και συμβολίζουν τη στιγμή που ο Τροχός έχει κάνει έναν πλήρη κύκλο και ξαναγυρνάει στο Μηδέν ή αλλιώς στον Τρελλό, που δείχνει την έναρξη ενός νέου κύκλου.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε με τα Δεκάρια είναι ότι εξελίσσονται από το προσωπικό επίπεδο των Εννιά, σ’ ένα πιο ευρύ πλαίσιο που περιλαμβάνει κι άλλους ανθρώπους είτε αυτοί είναι οικογένεια είτε μία ευρύτερη κοινότητα.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Τέλος και Αρχή, Κοινότητα, Ολοκλήρωση

ΤΟ ΔΕΚΑ ΣΠΑΘΙ

Στοιχείο: Αέρας

Αστρολογική Αντιστοιχία: Ο Ήλιος στους Διδύμους

Μυστικιστικός Τίτλος: Ο Άρχοντας της Καταστροφής

Χρόνος: 11 έως 20 Ιουνίου

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Το Δέκα Σπαθί είναι μια απ' τις πιο ανεπιθύμητες κάρτες της Ταρώ. Κι αυτό γιατί συνήθως προμηνύει ένα επώδυνο τέλος σε μια σχέση, σε μια δουλειά ή σε κάποια κατάσταση.Tο Δέκα Σπαθί φέρνει πόνο και αυτός που χαρακτηρίζεται απ' αυτή την κάρτα έχει υποστεί πλήγματα, απ' τα οποία προσπαθεί να συνέλθει. Το Δέκα Σπαθί ονομάζεται ο "Άρχοντας της Καταστροφής", έτσι πολύ συχνά, τα πλήγματα που δεχόμαστε προέρχονται από ανθρώπους που αγαπήσαμε ή εμπιστευτήκαμε. Το Δέκα Σπαθί είναι η κάρτα των πισώπλατων  μαχαιρωμάτων, του κουτσομπολιού, της κακοήθειας.

Όπως όλα τα Δέκα, το Δέκα Σπαθί είναι η υπερβολή της ακολουθίας του και η ενέργειά του είναι αιχμηρή και διαπεραστική, όπως τα δέκα σπαθιά που το χαρακτηρίζουν. Το Δέκα Σπαθί μπορεί να φέρει κατάθλιψη, συναισθήματα απόγνωσης, ενοχής ή προδοσίας. Τα Σπαθιά είναι ψυχρά και λογικά και προσπαθούν να υπεραναλύσουν τα συναισθήματα, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα.  Σίγουρα το Δέκα Σπαθί είναι μία δύσκολη κάρτα, αλλά με μια πιο προσεκτική ματιά, θα διαπιστώσουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις προσπαθεί να λειτουργήσει σα μεταφυσικό νυστέρι, που επιχειρεί ν' αφαιρέσει όλα αυτά που μας πληγώνουν μέσα μας: πεπαλαιωμένα ψυχολογικά μοτίβα, αρνητικές σκέψεις, το παρελθόν που μας καταδυναστεύει, τις εμμονές μας ή ακόμα κι επιβλαβείς ανθρώπους και καταστάσεις. Αν το δούμε απ΄ αυτή τη σκοπιά, το Δέκα Σπαθί είναι μία θεραπευτική κάρτα - αν φυσικά την αφήσουμε να κάνει τη δουλειά της.  Επειδή όμως η θεραπεία γίνεται με επώδυνο τρόπο -τον μόνο τρόπο που ξέρουν τα σπαθιά-γι' αυτό τις περισσότερες φορές προσπαθούμε να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις προκλήσεις που τα σπαθιά φέρνουν, χωρίς να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη δυναμική τους και τί τελικά κρύβεται πίσω απ' αυτές.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η ενέργεια του Δέκα και της υπερβολής που αυτό μπορεί να φέρει, εξαντλείται σε υπέρ-ανάλυση,  υπερβολικές αντιδράσεις, έμμονες σκέψεις που δε μας αφήνουν να ησυχάσουμε και εξαιτίας αυτών, κάποιες φορές τα προβλήματα καταλήγουν να φαντάζουν πολύ μεγαλύτερα απ΄ ότι είναι. Το Δέκα Σπαθί είναι κάποιες η κάρτα αυτών που αρέσκονται στο να θυματοποιούν τον εαυτό τους και να δραματοποιούν καταστάσεις.  

Επειδή τα Σπαθιά σχετίζονται με την επικοινωνία και τα Δέκα με τα τελειώματα, το Δέκα Σπαθί συχνά σημαίνει ότι δε χρειάζεται ή δεν πρέπει να πούμε ούτε μία κουβέντα παραπάνω, γιατί  έχουμε δώσει πολύ περισσότερες πληροφορίες απ΄όσες θα έπρεπε σε κάποιον.

Η συμβουλή του Δέκα Σπαθί είναι να αποδεχτούμε την κατάσταση ως έχει – αν δε μπορούμε να την αλλάξουμε- και να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Αυτό που απαλύνει τα πλήγματα των σπαθιών όταν αυτό το Δέκα εμφανίζεται, είναι το γεγονός ότι φτάσαμε στο τέλος. Σίγουρα κάτι δεν τέλειωσε καλά, σίγουρα πληγωθήκαμε, αλλά από εκεί και πέρα η πορεία μπορεί να είναι μόνο ανοδική.

Κάποιες φορές το Δέκα Σπαθί εμφανίζεται όταν διαβάζουμε τις κάρτες επαναλαμβανόμενα, για το ίδιο ζήτημα. Είναι σαν η Ταρώ να μας λέει “σταμάτα να ρωτάς την ίδια ερώτηση. Το θέμα έχει εξαντληθεί!”

Όσον αφορά σε σχέσεις, το Δέκα Σπαθί δείχνει ότι η σχέση έχει τελειώσει αμετάκλητα κι ότι είναι πολύ δύσκολο – έως αδύνατο- να γυρίσουμε στην προτέρα κατάσταση, ενώ το Τρία Σπαθί, που κι αυτό συνδέεται με χωρισμό, πολλές φορές έχει μία πιο προσωρινή και παροδική χροιά.

Κάποιοι παρομοιάζουν την ενέργεια του Δέκα Σπαθί με τον Πύργο. Σίγουρα και οι δύο αυτές κάρτες μπορούν να γίνουν καταστροφικές, η διαφορές τους όμως είναι πως ο Πύργος φέρνει κάτι αναπάντεχο, ξαφνικό και συνήθως, οι όποιες αυταπάτες καταρρέουν, ενώ μία νέα συνειδητοποίηση αναδύεται απ' τα συντρίμμια. Το Δέκα Σπαθί, αντιθέτως, είναι το αποτέλεσμα μίας μακράς σειράς γεγονότων, που δε συνοδεύεται απαραίτητα από κάποιο μάθημα ή από μια αποκάλυψη.

Το Δέκα Σπαθί μπορεί να προμηνύει επιθετικότητα και βία, όπως επίσης κι εγκληματικότητα. Σ' αυτή την περίπτωση μας συμβουλεύει να φροντίσουμε σοβαρά την προσωπική μας ασφάλεια, ειδικά σε περίπτωση που αισθανόμαστε ότι απειλούμαστε ή ότι θέτουμε σε κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα.

Όσον αφορά στην υγεία, το Δέκα Σπαθί μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα στην πλάτη, σύνδρομο κόπωσης, και πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ θεραπευτικά, συνδέεται με το βελονισμό.

Αντεστραμμένο, το Δέκα Σπαθί σημαίνει ανάρρωση μετά από σωματική ή ψυχολογική ασθένεια, ειδικά αν κοντά υπάρχει ο Ήλιος.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Θετικά: Αποδοχή, Ανακούφιση, Το Χειρότερο τελειώνει, Επιβίωση, Απελευθέρωση, Αλλαγή

Αρνητικά: Τέλος, Βία, Επιθετικότητα, Πισώπλατα μαχαιρώματα, Εξάντληση, Ήττα, Καταστροφή, Παραίτηση, Υπερβολή, Θύμα, Προδοσία, Έγκλημα, Εχθροί, Κουτσομπολιά, Κατηγορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου