Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Διάβολος - ΧV

Στοιχείο: Γη

Χρόνος: 22 Δεκεμβρίου - 19 Ιανουαρίου

Αστρολογική Αντιστοιχία: Αιγόκερως

Μυστικιστικός Τίτλος: Ο Άρχοντας των Πυλών της Ύλης, Το Τέκνο των Δυνάμεων του Χρόνου

Αριθμός: 15 - ο αριθμός της πανσελήνου, 5 + 1 = 6

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ

Στον αριθμό 15 της Μεγάλης Αρκάνα, βρίσκουμε το Διάβολο, μία κάρτα με πολύ πλούσιο συμβολισμό. Αναπαρίσταται με κεφάλι τράγου, φτερά νυχτερίδας, αντεστραμμένη πεντάλφα, χαρακτηριστικά γνωρίσματα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο Σατανά του χριστιανισμού.

Στα χέρια του κρατάει έναν αντεστραμμένο πυρσό, σύμβολο της μαύρης μαγείας και της καταστροφής. Σε αντίθεση με το ραβδί του Μάγου, που δείχνει προς τον ουρανό, ο πυρσός του Διαβόλου, είναι στραμμένος προς τη γη και συμβολίζει τη νοοτροπία ότι δεν υπάρχει τίποτα πέραν του υλικού κόσμου.

Συχνά αναπαρίσταται με γυναικεία στήθη και στην παλάμη του έχει το αστρολογικό σύμβολο του πλανήτη Κρόνου, πλανήτης που συνδέεται με καταστροφές και ατυχίες.

Η εικόνα που βλέπουμε σ' αυτή την κάρτα φαίνεται να χλευάζει δύο προηγούμενες κάρτες, τον Ιεροφάντη και τους Εραστές. Όπως και στους Εραστές, βλέπουμε κι εδώ έναν άντρα και μία γυναίκα - ή για κάποιους, δύο κατώτερους δαίμονες-, που απεικονίζονται με ουρές, σημάδι της ζωώδους φύσης. Αντί όμως για τον άγγελο που τους ευλογεί στην κάρτα VI, βλέπουμε το διάβολο να τους καταριέται, μιμούμενος με διαστρεβλωμένο τρόπο τη χειρονομία ευλογίας του Ιεροφάντη και να τους έχει αλυσοδεμένους από το λαιμό. Αν προσέξουμε όμως καλύτερα, θα δούμε ότι η αλυσίδα δεν είναι ασφαλισμένη, έτσι ώστε μπορούν να τη βγάλουν όποτε εκείνοι θελήσουν ή μάλλον όποτε εκείνοι αντιληφθούν ότι τα δεσμά τους είναι πλασματικά.

Αν προσθέσουμε τα ψηφία του αριθμού 15, μας δίνουν το αθροισμα 6, που είναι ο αριθμός της σύζευξης δύο αντιθέτων δυνάμεων (βλ. Εραστές).

Το αντεστραμμένο πεντάκτινο αστέρι (πεντάλφα) αποτελείται από δύο τρίγωνα που εφάπτονται, το ανάποδο τρίγωνο, σύμβολο της γης και το όρθιο τρίγωνο, σύμβολο του νερού. Η αντεστραμμένη πεντάλφα εκτός από σύμβολο της μαύρης μαγείας, αναπαριστά και το ανθρώπινο σώμα ανάποδα. Η όρθια πεντάλφα συμβολίζει το σώμα σε όρθια θέση, με το κεφάλι (πνεύμα) προς τα επάνω, να κυριαρχεί στο σώμα και στα ένστικτα. Εδώ έχουμε τον ακριβώς αντίθετο συμβολισμό, με τα γεννητικά όργανα στην επάνω θέση, τονίζοντας έτσι την κυριαρχία των ορμών πάνω στο πνεύμα. Αυτό δε σημαίνει ότι η σεξουαλική ενέργεια είναι κάτι το αρνητικό ή το βρώμικο και είναι ίσως λανθασμένη η αντίληψη ότι οι μοναχοί, οι ασκητές και κάποιοι μυστικιστές απέχουν απ' τις σεξουαλικές δραστηριότητες για να διατηρήσουν τον εαυτό τους καθαρό. Η αλήθεια είναι ότι η σεξουαλική ενέργεια είναι πολύ ισχυρή και κάποιοι που το γνωρίζουν, έχουνε επιλέξει να τη μετουσιώνουν χρησιμοποιώντας την για πνευματικές δραστηριότητες. Η σεξουαλική ενέργεια, λόγω της έντασής της, μπορει να μας κάνει να στραφούμε αποκλειστικα και μόνο προς τον έξω κόσμο, παραμελώντας ή ακόμα και απορρίπτοντας τον πνευματικό. Η σύνδεση μεταξύ σεξουαλικής - πνεματικής ενέργειας χρησιμοποιείται σε πολλές τελετουργίες όπως στην Τάντρα και σε τελετουργίες των Γνωστικών Χριστιανών.

ΓΕΝΙΚΑ

Ο Διάβολος στην περίπτωση της Ταρώ δε συμβολίζει κυριολεκτικά το διάβολο, όπως τον γνωρίζουμε απ' τη θρησκεία. Δεν είναι κάτι εξωτερικό, ένας δαίμονας που μας προκαλεί κακό, αλλά είναι κάτι που προέρχεται απ' τον ίδιο μας τον εαυτό, κάτι που μας τρώει εσωτερικά. Είναι αυτό που ονομάζουμε εσωτερικός δαίμονας. Είναι το αρχέτυπο των χθόνιων θεών της αρχαιότητας, που κι αυτοί με τη σειρά τους συμβολίζουν τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας, μία πλευρά που δεν είναι λίγες οι φορές που εξαιτίας του μυστηρίου της, μας προκαλεί έλξη. Ο Διάβολος, που στο χριστιανισμό προσωποποιήθηκε στο Σατανά, δεν είναι άλλο από την ζωώδη πλευρά της ανθρώπινης φύσης, που αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να μας βάλει σε διαφόρους πειρασμούς και να μας προκαλέσει βασανιστικές εμμονές.

Η εικόνα του Διαβόλου, τόσο στην Ταρώ όσο και στο χριστιανισμό, έχει προέλθει από την εικόνα του αρχαιοελληνικού θεού Πάνα. Ο Παν ήταν συνδεδεμένος με τις ζωώδεις εκφράσεις του ανθρώπινου νου, δηλαδή με τα ένστικτα και με τη φύση. Η κάρτα αυτή μας διδάσκει πως πρέπει να αναγνωρίζουμε ακόμα κι αυτές τις πιο άγριες πλευρές της υπόσταστής μας, χωρίς όμως να γινόμαστε δέσμιοι αυτών. Μας προειδοποιεί ότι πρέπει να ελέγχουμε αυτά τα ένστικα, αλλά και να μην καταπνίγουμε εν ονόματι της λογικής.

Ο Διάβολος είναι το σύμβολο της σκοτεινής ενέργειας που κρύβεται μέσα σε όλους μας και που αν αφεθεί εκτός ελέγχου ή δεν μετουσιωθεί, μπορεί να καταλήξει βία, καταπίεση και δυστυχία.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Ο Διάβολος είναι όλα αυτά που μας κρατάνε δέσμιους: κακές συνήθειες, εμμονές, εξαρτήσεις. Είναι αυτά που μας κάνουν να φαινόμαστε ανίσχυροι και χωρίς έλεγχο. Η πραγματικότητα είναι ότι όλες αυτές οι εμμονές μας επιβάλλονται από εξωτερικούς παράγοντες - αν και κάποιες φορές μπορεί έτσι να φαίνεται-, αλλά μας επιβάλλονται με τη δική μας συναίνεση. Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν εμφανίζεται ο Διάβολος, έχουμε ν' αντιμετωπίσουμε κάποια πρόκληση κι ενδεχομένως να δώσουμε κάποια μάχη.

Ο Διάβολος δείχνει κάθε λογής εξάρτηση. Εξάρτηση από άτομα, βουλιμία, εθισμός σε ναρκωτικά ή άλλες ουσίες, υπερκαταναλωτισμό, εργασιομανία. Δείχνει την υπερβολή σε οτιδήποτε.

Άγνοια και υλισμός είναι δύο ακόμα χαρακτηριστικά του Διαβόλου. Εμμονές που έχουν να κάνουν κυρίως με χρήματα, απόκτηση δύναμης με κάθε κόστος, ακόμα και εις βάρος των άλλων και γενικά ό,τι έχει να κάνει με την ύλη. Το άτομο που περιγράφει ο Διάβολος είναι συχνά της πεποίθησης ότι ο υλικός κόσμος είναι το μόνο που υπάρχει και απορρίπτει οτιδήποτε πνευματικό. Επειδή συχνά ακόμα κι αν αποκτήσουμε υλικά αγαθά, αισθανόμαστε κενοί, ο Διάβολος συμβολίζει τη δυστυχία.

Μπορεί να σημαίνει κάθε δυστυχία ή κατάθλιψη που προέρχεται από την αίσθηση ότι είμαστε εγκλωβισμένοι σε κάτι ή από κάποιον, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Πολλές φορές πείθουμε τον εαυτό μας ότι η κατάσταση που βιώνουμε είναι φυσιολογική ή ότι μας αξίζει κι έτσι, ακόμα και σε περίπτωση που εμφανίζεται μία ευκαιρία να την αλλάξουμε, είμαστε διστακτικοί ή αρνητικοί.

Κάποιος φορές ο Διάβολος συμβολίζει, δυνάμεις που δε γνωρίζουμε, οι οποίες ενεργούν ερήμην μας, πράγμα που μπορεί να μας χαλάσει τα σχέδια.

Σε ρίξιμο για ερωτική σχέση, ο Διάβολος σημαίνει ότι η σχέση βασίζεται πολύ πάνω στο σεξ και λιγότερο σε συναισθήματα. Επίσης, πολύ συχνά σημαίνει ότι επαναλαμβάνουμε συμπεριφορές και βρίσκουμε συντρόφους,που εν τέλει μας κάνουν να αισθανόμαστε εγκλωβισμένοι.

Ο Διάβολος συνδέεται με αρνητικά συναισθήματα όπως θυμός, οργή, μίσος και γι' αυτό συνδέεται και με τη βία.

Αρνητικά επηρρεασμένος, ο Διάβολος παίρνει μια πιο θετική διάσταστη. Σημαίνει απελευθέρωση από εξαρτήσεις πραγματικές ή διανοητικές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει αρχικά σε ακόμα περισσότερη δυστυχία, δεδομένου ότι όταν συνειδητοποιούμε πόσο περιοριστική είναι μία κατάσταση, σταματάμε να τη δεχόμαστε ως φυσιολογική και τότε είναι που προκαλεί τον περισσότερο πόνο. Η στιγμή της συνειδητοποίησης όμως είναι πολύ σημαντική κι όποιος καταφέρει να την ξεπεράσει, θα είναι μετά πιο ευτυχισμένος και πιο συγκροτημένος σαν προσωπικότητα. Κάποιοι όμως δεν αντέχουν τον πόνο και επιστρέφουν πίσω στις αλυσίδες.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ (αρνητικά επηρρεασμένος): πόθος, απελευθέρωση, θετική σκέψη, αναγνώριση αδυναμίας, καθαρή σκέψη, ανεξαρτησία, ελαστικότητα, ξεπέρασμα εμποδίων

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: υλισμός, εμμονές, πειρασμοί, εθισμός, αρνητική σκέψη, μιζέρια, άγνοια, παγίδευση, φυλακή, εγωισμός, ζήλια, καταπίεση, κακές επιλογές, εργασιομανία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου