Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Ο Κόσμος - ΧΙ

Στοιχείο: Γη

Χρόνος: 30 έτη

Αστρολογική Αντιστοιχία: Κρόνος

Μυστικιστικός Τίτλος: Ο Μέγας της Νύχτας του Χρόνου

Αριθμός: 21 - το σύμβολο του Όλου

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ

Στην κάρτα με τον αριθμό 21, η οποία σηματοδοτεί τό τέλος του ταξιδιού της Μεγάλης Αρκάνα, βλέπουμε μία γυναίκα να χορεύει μέσα σ' ένα ωοειδές στεφάνι. Το στεφάνι είναι δεμένο με κορδέλες που σχηματίζουν έναν κόκκινο σταυρό, που συμβολίζει το φυσικό κόσμο ή το σήμα του άπειρου. Το στεφάνι είναι σύμβολο του αέναου ταξιδιού της ψυχής, που παρόλο που μπορεί να μοιάζει σα να ολοκληρώνεται σε κάποιο σημείο, στο ίδιο ακριβώς σημείο αρχίζει μία νέα περιπέτεια, ένα νέος κύκλος. Το στεφάνι μπορεί να παρομοιαστεί με το κοσμικό αυγό, τη Μήτρα, τον αριθμό 0 με όλο το συμβολισμό του, το Σύμπαν, όπου το χάος μετατρέπεται σε τάξη.

Η κεντρική φιγούρα απεικονίζεται γυμνή και το μόνο που φοράει πάνω στο σώμα της είναι ένα ελαφρύ μαντίλι, που κρύβει τα γεννητικά όργανα της γυναίκας, που στη πραγματικότητα είναι ερμαφρόδιτη, τονίζοντας έτσι την έννοια της ενοποίησης των αντιθέτων, που αυτή η κάρτα προάγει. Η γυναίκα χορεύει τον κοσμικό χορό της Ζωής, όπως ο θεός Σίβα και συμβολίζει τον Ανώτερο Εαυτό,την Κοσμική Ψυχή, την Anima Mundi των αλχημιστών, που έχει απελευθερωθεί από τα δεσμά της ύλης. Η τοποθέτηση της γυναικείας φιγούρας στο κέντρο της εικόνας δεν είναι τυχαία, αφού το κεντρικό σημείο συμβολίζει το χώρο όπου τα πάντα αναμειγνύονται, ενσωματώνονται κι αλληλοεξουδετερώνονται: ο χωροχρόνος, η δράση κι η αντίδραση, η εμφάνιση και η εξαφάνιση των μορφών.

Στις γωνίες της κάρτας βλέπουμε τα τέσσερα όντα της αποκάλυψης να προστατεύουν το κεντρικό σημείο: τον αετό που συμβολίζει το χρόνο, τον άνθρωπο που συμβολίζει το χώρο, τον ταύρο την ύλη και το λιοντάρι την ενέργεια.

Η γυναίκα κρατάει στα χέρια της από ένα άσπρο ραβδί, που αφενός συμβολίζουν τους νόμους της Φύσης και αφετέρου για να δείξει ότι το θετικό και το αρνητικό έχουν γίνει μέρος του ίδιου συνόλου.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως η εικόνα που βλέπουμε στην κάρτα 21, δεν είναι παρά ένα μάνταλα, ένα σύμβολο ψυχικής ολοκλήρωσης.

ΓΕΝΙΚΑ

Ο Κόσμος είναι το ζενίθ της ολοκλήρωσης, είναι ο στόχος που επιτεύχθηκε. Η δουλειά που έπρεπε να γίνει έχει γίνει, οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν και τώρα ένας νέος κύκλος ζωής ανοίγεται μπροστά μας. Ο Κόσμος είναι το τελευταίο στάδιο, αλλά συγχρόνως και το επόμενο, που οδηγεί και πάλι στη γέννηση του Τρελλού.

Για πολλούς, η γυναικεία φιγούρα συμβολίζει τη Μητέρα Φύση και τη Θεϊκή παρουσία που βιώνουμε μέσα απ' αυτή. Ο Κόσμος σαν λέξη, έχει μία έντονη ολιστική έννοια και γι' αυτό επιλέχθηκε σαν η τελευταία κάρτα της Μεγάλης Αρκάνα. Μέσα απ' αυτόν όλα γεννιούνται και μέσα σ' αυτόν όλα πεθαίνουν.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Η ολοκλήρωση κάθε είδους προσπάθειας είναι βασικό χαρακτηριστικό του Κόσμου. Είναι οι κύκλοι της ζωής που ανοίγουν και κλείνουν, καθώς ο ένας διαδέχεται τον άλλο.

Συχνά αυτή η κάρτα εκδηλώνεται σαν κάποια προαγωγή σε ανώτερη θέση, σαν μύηση σ' ένα νέο επίπεδο κατανόησης. Βρισκόμαστε στον σωστό τόπο τη σωστή στιγμή κι έχουμε την ικανότητα ή την ευκαιρία να επωφεληθούμε από τα σωστά άτομα και να χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τις ικανότητές μας.

Ο Κόσμος είναι κάρτα που υποδηλώνει ταξίδια, τις περισσότερες φορές μακρινά, αλλά και σχέσεις με ανθρώπους από ξένες χώρες.

Με μία πιο κυριολεκτική έννοια, ο Κόσμος δηλώνει δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με το χορό, την άσκηση του σώματος και την ευεξία.

Ο αρνητικός Κόσμος φέρνει καθυστερήσεις σε σχέδια, σε αμοιβές και σε προαγωγές. Επίσης είναι πιθανό να φέρει επιτυχία, αλλά αυτή η επιτυχία να μη μας δώσει την ικανοποίηση που περιμέναμε ή να μην είναι τελικά τόσο σημαντική όσο αρχικά νομίζαμε.

Καθυστερήσεις και αναβολές σε ταξίδια θα πρέπει να περιμένουμε όταν ο Κόσμος επηρρεάζεται αρνητικά.

Ένα άλλο αρνητικό χαρακτηριστικό του Κόσμου είναι ότι μπορεί να αισθανθούμε πιεσμένοι από το ευρύτερο περιβάλλον μας ή πως κάποιος μας πιεζει ασφυκτικά, παρόλο που μπορεί να έχει καλές προθέσεις, όπως για παράδειγμα ένας υπερπροστατευτικός γονιός.

Σε σχέση με την υγεία, ο αρνητικός Κόσμος φέρνει προβλήματα στα κόκκαλα, στη μέση, στην πλάτη ή αναπηρίες. Επίσης είναι μία κάρτα που συμβοίζει τη διαδικασία της γέννας. Ακόμα κι αν δέχεται δύσκολες επηρροές από άλλες κάρτες, δε θεωρείται αρνητική, μπορεί όμως να δείχνει καθυστερημένη ή δύσκολη γέννα.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: ολοκλήρωση, επιτυχία, δύναμη, νίκη, αλλαγή, επιβραβευση, ενοποίηση, ταξίδια, κοσμική συνείδηση, σωστό timing, αναγνώριση, καρμική ολοκλήρωση, ενσωμάτωση

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: καθυστερήσεις, περιορισμοί, στασιμότητα, έλλειψη θέλησης, φόβος, ανασφάλεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου